Taas on aika vuodesta, kun saa ottaa rennosti ja eikä tarvitse murehtia arjen aikatauluja, huolia ja aikaisia aamuja. Kesästä tulee nauttia. Vaikka arjen pyöritys ei ole välttämätöntä, niin kannattaa muistaa pitää huolta kuitenkin itsestään. Irtiotto tulee tarpeen, mutta on tärkeää, että keho nauttii samassa tahdissa kesälomasta kuin mieli.

Ruokavalion muuttaminen rasvaiseen grilliruokaan, pelkkä paikallaan olo ja yö myöhään valvominen sekä lisääntynyt alkoholin käyttö rasittavat yllättävän paljon kehoa.  Lomakauden lopussa alkaakin tuntua, että turvottaa, keho on tukossa ja mieliala on laskenut.

Miten löytää tasapaino nautinnolliseen loma-aikaan?

Tasapainon löytäminen arkisen ’hikihatussa vääntämisen’ ja loman ”ei mitään huolta” -asenteen välillä saattaa olla hankalaa. Loman ajaksi voi jättää tiukat ruokavaliot, aikataulut ja himokuntoilut pois ja lähteä rennolla mielellä vapaalle, järkevällä asenteella.

Ravinto

Ruokailu on tunnetusti ensimmäinen asia, joka helposti alkaa lipsumaan loman alkaessa. Kesällä on ihanaa syödä myöhäinen aamupala, käydä ulkona päivällisellä ja huoletta grillailla kymmeneltä illalla. Huom. Nämäkään asiat eivät ole huonoja asioita, kunhan edes jotkin terveelliset ravitsemusta tukevat tavat jäävät elämään myös lomakaudeksi.

Pienemmät annoskoot ja säännöllinen ateriarytmi pitää suurmässäilyt loitolla. Suomen kesä tarjoaa kotimaisia, ravinteikkaita marjoja ja kasviksia, joita on hyvä hyödyntää jokaisella aterialla. On hyvä muistaa myös: yksi jäätelö, ei lihota, eikä yksi salaatti saa laihaksi, mutta pienillä valinnoilla et joudu kärsimään loma-ajan pöhötyksestä.

Uni ja lepo

Riittävä ja tarpeeksi laadukas uni palauttaa elimistön rasituksesta ja väsymyksestä, sekä tasapainottaa hermoston toimintaa. Unen ollessa vähäistä esimerkiksi tarkkaavaisuus vähenee, keskittymiskyky ja päättelykyky heikkenevät sekä aineenvaihdunta hidastuu. Näiden lisäksi se vaikuttaa negatiivisesti siihen, miten ihminen reakoi stressitilanteisiin sekä kehon immuunijärjestelmä heikkenee. Siksi uni ja lepo ovatkin ihmiselle ratkaisevan tärkeitä.

Vaikka et menisikään nukkumaan aina samaan aikaan, yritä pitää huolta, että säännöllisyys pysyisi. Mieti ovatko suoratoistopalvelut tai somen läpikäyminen tärkeämpiä, kuin oma psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi.

Työhyvinvointi

Liikunta ja liikkuminen

Liikkuminen ja liikunta vahvistavat ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lomalla voi ottaa kuitenkin hieman rennommin. Tutkimusten mukaan 1-2 viikon lepo treenistä saa kehon palautumaan sekä hermoston rentoutumaan. Säännöllisestä liikunnasta/liikkumisesta kannattaa silti pitää kiinni myös kesällä. Mikäli lepo muuttuu löhöilyksi, kehon lihassolut alkavat vähenemään ja leposyke nousemaan. Syksyn ensimmäiset aktiviteetit saattavat tuntua raskailta pelkän oleilun jälkeen. Kun pitää kesän ajan yllä kevyttä liikunnallisuutta, voi huomata, että syksyllä on helpompaa aloittaa aktiivisempi elämä ja energiatasot ovat korkeammalla.

Kesällä on hyvä mahdollisuus esimerkiksi kokeilla sellaista aktiviteettia, johon on arjessa hankala löytää aikaa. Kuin arjessakin, niin myös lomakaudella pienillä liikunnallisilla asioilla saa suurta aikaiseksi. Koska kesälomalla on aikaa enemmän, niin mikset jättäisi autoa parkkiin ja menisikin maakuntamatkailulle julkisilla/pyörällä, tai liikkuisikin oikoreitin sijaan pidempää reittiä.

Toki pieni hikijumppa tekee hyvää sille, että jaksaa loman loputtua paremmin liikunnallisten harrastusten parissa. Kerran viikossa pidempi lenkki tai salilla käynti ei ole pahitteeksi.

Tässä vielä kolme hyvää lihaskunnon perusliikettä hotellihuoneeseen, mökkilaiturille tai kotona tehtäväksi.

1. Lantionnosto maaten

Tee näin: Käy makaamaan selällesi lattialle, koukista polvet, ja tuo kantapäät lähelle peppua. Nosta lantiota ylös niin, että yläselkä ja jalkapohjat pysyvät      lattiassa. Purista yläasennossa pakarat tiukasti yhteen, ja pidä asento viiden sekunnin ajan. Laske lopuksi lantio hitaasti alas.

2. Kyykkyhyppy tai takakyykky

Tee näin: Mene mahdollisimman syvään kyykkyyn, ponnista itsesi kyykystä ilmaan ja laskeudu pehmeästi takaisin alas. Katso, että polvet ja varpaat pysyvät samassa linjassa ja osoittavat joko suoraan eteenpäin tai hieman ulospäin. Pidä keskivartalo jännitettynä, ja avusta hyppyä käsillä. Takakyykyssä et ponnista itseäsi ylös hyppyyn vaan nouset hallitusti ylös. Muista varpaat ja polvet!

3. Lankkurutistus tai pito lankussa

Tee näin: Asetu lankkuasentoon kämmenien varaan suorille käsivarsille. Polvet voivat olla joko ilmassa tai lattialla. Vedä alavatsaa sisään, ja aktivoi myös lantiota, jotta alaselkä ei pääse notkolle vaan on mieluummin vaikka vähän pyöreä. Tuo toinen polvi kohti kainaloa, ja rutista vatsoilla tiukasti. Palauta jalka takaisin, ja toista liike toisella jalalla.Staattinen pito on myös tehokas ja antaa sisäiselle korsetille.

Hyvän olon iloa ja hauskoja hetkiä kesä aikaan!

Kokeile Cuckoota maksutta
Pyydä meiltä tarjous
Cuckoo-bird