Muistan hyvin, kun lapsena innolla odotti, mitä kaikkea vanhemmat olivat keksineet kesälomaksi. Hyvä, jos nukutuksi sai ja tuntui kuin aika olisi pysähtynyt odotellessa. Sitten koitti päivä, kun he kertoivat retkestä uimarannalle, mattolaiturille tai mansikkapelloille ja yhtenä bonuksena useimmiten tuli huvipuistoretki, näistä tapahtumista kerrottiin usein tapahtumapäivän aamuna. Kuinka onnellinen pieni olikaan, kun sai tehdä ns. tavallisia asioita, pienellä twistillä.

”Palautuminen on kehollista sekä mielensisäistä toimintaa.”

Miksei jännittävä mutta huoleton kesäloma enää tunnu toimivan?

Kun kysymme kavereilta kesälomista, niin lähes oletuksena on, että he listaavat valtavan määrän asioita, joita ajattelevat toteuttavansa loman aikana. Melkein katsotaan oudosti, jos joku kertoo olevansa kotona ja hänellä ei ole suunnitelmia. Tuntuu jopa, että  kesäloman pitämisestä on tullut tahtomattaan kilpailu; kuka reissasi eniten, kuka teki eniten ”extreme”juttuja, kenellä on paras rusketus aurinkolomamatkasta, kuka on käynyt puolet sukulaisista läpi, ympäri suomea, jne. Aikamoista, melkein tulee jo hiki ajatellessa kaikkea tätä.

Pohdin, miksi oikeastaan ainoasta asiasta, jonka pitäisi olla mahdollisimman palauttava, on tullut paineita herättävä?

Työhyvinvointi

Työstä palautuminen ei ole itsestään selvyys

Palautuminen on kehollista sekä mielensisäistä toimintaa. Sitä voisi verrata akkujen latautumiseen. Työpäivän aikana palautumista tapahtuu niin lounas, kuin kahvitauolla ja pienillä liikunnallisilla tauoilla, esim. käyttämällä Cuckoo Workoutin taukoliikuntasovellusta.

Näiden lisäksi työpäivä tulisi lopettaa ajoissa, työtä ei saisi jatkaa kotona, leppoisan oleilun, mieluisan harrastuksen tai urheilun ja hyvin unien jälkeen, työntekijän tulisi olla täydessä tikissä jo heti huomenaamusta. Ajatus loistava, toteutus (ainakin ruuhkavuosina) useimmiten nolla. Toki myös näitä tehdään, mutta kuinka moni osaa ottaa asiat rennosti, ilman suorituspaineita ja tehdä vain koska nauttii? Tämän takia palautumiseen saatetaan tarvita pidempää lomaa ja mikä sen parempi aika kuin ansaittu kesäloma.

Unohda sosiaalisen median tuoma lisäpaine

Olen lukenut blogeista ja keskustellut ystävien kanssa siitä, miksi tunnemme suurenevassa määrin paineita asioista, joita kymmenen vuotta sitten ei edes ajatellut. Ensimmäisenä mieleen tulee tietysti ikä ja sen tuomat paineet ruuhkavuosina. Toisena vastauksena on ollut sosiaalinen media. Sosiaalinen media tai media ylipäänsä on meidän keskuudessamme läsnä koko ajan. Someen turhan usein peilataan omaa elämää, se vie vain turhaa energiaa. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta somen voi ottaa myös kriittisenä vastaan, älä usko kaikkea mitä sinne ihmiset laittavat.

Huomaan itsekin välillä mennessäni esimerkiksi juhliin ja mietin missä voisin ottaa upean kuvan someen. En välttämättä ole sen enempää innoissani juhlista, mutta kunhan saan päivitettyä jälleen yhden korsitellun asian omaan someeni. Paljastettuani tämän, melkein säälin itseäni. Tämä on kuitenkin nykypäivää ja ikävä kyllä, se voi myös lisätä paineita lomalla.

Älä vertaa itseäsi-varsinkaan sosiaaliseen mediaan

”Jos kehosi kaipaa lepoa, lepää. Älä mieti kuinka naapurin Koskiset matkustavat ympäriinsä ja sinä vain oleilet. ”

Ota siis huomioon omat voimavarasi jo kesäloman suunnittelussa

Jos kehosi kaipaa lepoa, lepää. Älä mieti kuinka naapurin Koskiset matkustavat ympäriinsä ja sinä vain oleilet. Kuuntele kehoasi, anna mielelle aikaa irtaantua työasioista sekä fyysisesti rentoutua esimerkiksi leppoisalla metsäretkellä. Tee niin kuin lapsena, odota seuraavaan päivään ja tee sinäpäivänä mitä tekee mieli tehdä.

Jos kesä on jo täynnä suunnitelmia, niin ujuta johonkin väliin pari ”vapaapäivää”. Pyri nukkumaan riittävä määrä ja anna kehollesi lepoa sekä huolehdi omasta energia- ja nestetasapainosta. Fyysinen palautuminen on usein helpompaa kuin mielen palautuminen. Psyykkinen irtaantuminen työstä ja arjesta voi viedä aikaa enemmän (huom. yksilöllisesti), joten älä ota lisäpaineita tästä. Psyykkinen palautuminen kerää henkisiä voimavaroja, se pitää yllä motivaatiota, sekä elämän mielekkyyttä.

Haluaisinkin tämän myötä haastaa sinut yhteen nykyajan henkisen voimavaran keruuseen.

Vaikka en itse ole kyennyt vielä seuraavaan, niin monet ystäväni ovat suositelleet somelakkoa – viikosta kolmeen viikkoon ilman jokaista häiritsevää somehuutoa tekee kuulemma ihmeitä. Itse toteutan tämän seuraavalla lomalla ja aion antaa itselleni lepoa somen pyörteestä

Kokeile Cuckoota maksutta
Pyydä meiltä tarjous
Cuckoo-bird