Suomen pimeänä, sateinena ja kylmänä kautena laiskuus vaivaa monia, sillä on nautinnollisen helppoa vetäytyä kilpikonnamaisesti villasukat jalassa peittokasan kätköihin ja kaivautua esiin seuraavan kerran vappupiknikille. Onhan se toki kivaa syödä talvipesässä suklaata seitsemän kuukautta tuoksukynttilöitä poltellen ja Netflixiä katsellen, mutta sitten on turha ihmetellä, jos aina väsyttää ja mitään ei saa aikaiseksi. Mieliala laskee, kun asiat kertyvät ja kaamosmasennus väijyy nurkan takana.

Listasimme vinkkejä, joilla saat hilattua itsesi kohti aktiivisempaa elämää ilman stressiä ja turhia suorituspaineita. Selätetään laiskuus yhdessä!

Näillä keinoilla laiskuus saadaan selätettyä

1. Aloita pienistä jutuista

Kaikkea ei tarvitse tehdä yhdellä kertaa. Jaa iso kokonaisuus pienempiin osiin ja ole tyytyväinen, jos saat yhdenkin palasen siitä hoidettua. Ole tyytyväinen itseesi ja suorituksiisi, äläkä mieti, mitä vielä on tehtävänä tai suoritettavana. Tee yksi asia kerrallaan ja palkitse itseäsi onnistumisista, älä rankaise epäonnistumisista. Ihmisen mieli on jännä asia, jota voi kouluttaa!

2. Lähde liikkeelle matalan kynnyksen muutoksista

Jos haluat aloittaa liikunnan, ryhdy aluksi lisäämään työpäiviisi taukoliikuntaa tai hyödyntämään kehoa aktivoivia työvälineitä. On tutkittu, että 30 minuuttia liikuntaa päivässä on riittävästi, ja sen saa kerrytettyä huomaamatta vaikkapa työpäivän aikana. Jos taas haluat reipastua työpäivien jälkeen, etene askel kerrallaan! Pyydä kaveria kahville johonkin uuteen paikkaan tai käy kuntosalilla ilmaisella tutustumiskäynnillä. Mutta muista, että joka päivä ei tarvitse olla ohjelmaa!

3. Laske odotuksiasi ja vaatimuksiasi itseäsi kohtaan 

Tavoitteisiin pääseminen motivoi, mutta jos tavoitteet asettaa liian ylös, motivaatio päinvastoin laskee. Itseltään ei pidä vaatia mahdottomia, eikä voi olettaa olevansa jatkuvasti suorituskyvyltään maksimissa.

4. Tee to do -lista tai kehitä jokin muu menetelmä, mikä sopii sinulle 

Yleensä se, että tehtävät on kirjattu ylös, eivätkä vello vain korvien välissä, auttaa hahmottamaan tehtävälistaa ja pitämään pakan kasassa. Tee itsellesi kiva seinäkalenteri, johon tehtävät on jaettu ja merkattu päiväkohtaisesti. Laita puhelimeen muistutus tai lupaa itsellesi vaikka leffalippu, jos saat asioita suoritettua. Etsi itsellesi paras tapa! Suttaa tehty asia yli listasta ja mielestä.

5. Harjoittele stressinsietoa ja -hallintaa 

Pieni stressi kuuluu elämään ja ajaa ihmistä kohti parempia suorituksia. Jatkuva stressi voi kuitenkin aiheuttaa liiallista kuormitusta pääkopalle ja lamaannuttaa siihen jamaan, ettei saa enää mitään aikaiseksi. Stressi vaikuttaa myös elimistön toimintaan ja uneen sekä saattaa kiristää ilmapiiriä työpaikalla ja kotona. Muista siis pitää taukoja työpäivän aikana, pyri pääsemään työasioista eroon kotiin mennessäsi, syö ja nuku säännöllisesti, keskustele asioista avoimesti, rentouta mieltäsi esimerkiksi mindfulnessin avulla ja muista levätä.

6. Älä säti itseäsi rentoutumisesta 

Kulttuurissamme vaikuttaa ajatus siitä, että aina pitäisi olla tekemässä jotakin hyödyllistä. Rentoutumista katsotaan pahalla, minkä vuoksi siitä kannetaan myös huonoa omaatuntoa. Etenkin, jos tiskit ovat tiskaamatta ja pyykkivuori hipoo kattoa. Ajoittainen laiskuus on kuitenkin ihmisen toiminnalle elinehto. Nykymaailman multitasking-ihminen on jatkuvasti ylirasitustilassa, ja kaipaa latausta. Tiskaa ja palkitse itsesi sen jälkeen rentouttavalla sohvamakoilulla. Jätä pyykit seuraavalle päivälle.

Taukoliikuntasovellus Cuckoo Workout on hyvä tapa rentouttaa mieltä ja kehoa työpäivän aikana.

Taukoliikunnan avulla työnteosta irtaantuminen on helpompaa, jolloin myös stressi ja paine vähenevät. Lisäksi se on matalan kynnyksen keino aloittaa liikunnallisesti aktiivisempi ja terveellisempi elämä!

Motivoimme sinua ihanilla palkinnoilla, joita arvomme tauottajien kesken joka kuukausi.

Kokeile Cuckoota maksutta
Pyydä meiltä tarjous
Cuckoo-bird