Selkä on luotu liikkumaan ja kestämään kovaakin kuormitusta, mutta selkäkipu saattaa estää liikkumisen. Ongelma onkin nykyään ehkä se, ettei selkää enää kuormiteta tarpeeksi. Moni säikähtää mansikan poimimisesta tai haravoinnista seuraavaa äkillistä selkäkipua ja heittää haravan nurkkaan. Säikähtämiseen ei ole syytä, sillä onhan se ymmärrettävää, että selkä ärtyy, kun sillä yhtäkkiä tehdään outoja liikkeitä.

Melkein kaikilla ihmisillä on elämänsä aikana selkäkipua. Suurimmalla osalla se on ohimenevää, mutta myös merkittävällä osalla kiputilat ovat pitkittyneitä tai toistuvia. Selkäkipu on yksi eniten sairauspoissaoloja aiheuttavista syistä – ja se tulee kalliiksi sekä valtiolle että työnantajille. Katso jutun lopusta ohjeet selkäkipujen hoitoon.

Tutkimusten mukaan noin 80–90 prosentille pitkittyneestä selkäkivusta kärsivistä ei löydetä rakenteellista tai kudosperäistä syytä röntgen- tai magneettikuvista. Se tarkoittaa sitä, että selkäkivulle on myös muita selityksiä kuin niitä, jotka vaativat kirurgin veistä.

Tutkimusten mukaan noin 80–90 prosentille pitkittyneestä selkäkivusta kärsivistä ei löydetä rakenteellista tai kudosperäistä syytä röntgen- tai magneettikuvista.

Työhyvinvointi

Jos selkäkipu jäytää, ei kannata jäädä aloilleen

Akuutin selkäkivun hoidossa tärkeintä on jatkaa normaalia elämää mahdollisimman nopeasti, sillä pitkäaikaista lepoa ja liikkumattomuutta ei suositella. Moni alkaa myös välttää tiettyjä selän asentoja kivun takia, mutta se voi olla pidemmällä aikavälillä haitallista ja jäädä tavaksi. Siitä voi seurata kehon epätasapainoa.

Kaikilla on välillä kipuja, mutta niitä ei pitäisi pelästyä. Kannattaa tarkkailla, onko oma huomio koko ajan kivussa. Päivä on huomattavasti raskaampi, jos näin on. Kun tämän asian tiedostaa, on helpompaa siirtää huomio muualle, sanoo Selkäkipu ja mielen voima -kirjan toinen kirjoittaja Jaana Hautala.

Kun suomalainen hakeutuu selkäkivun takia lääkärin vastaanotolle, hän odottaa saavansa lääkkeet tai pääsevänsä leikkausjonoon. Kuitenkin tärkeää olisi pysähtyä ja ottaa selkäkivun kontorolli itselle.

Ihmiset voivat perustella asioita joskus ”suvun huonolla selällä”, vaikka mitään geneettistä selkäongelmaa ei olisikaan. Moderni kiputiede sanoo, että kipu asuu aivoissa. Ihminen saattaa esimerkiksi tuntea kipua amputoidussa jalassa, vaikka koko jalkaa ei enää ole, Hautala perustelee.

”Ihmiset voivat perustella asioita joskus ”suvun huonolla selällä”, vaikka mitään geneettistä selkäongelmaa ei olisikaan.”

Liikkumattomuus voi vaania ongelmien takana

Cuckoo Workout pyrkii taukoliikunnan avulla saamaan lisää liikettä ja asennon vaihtelua työpäiviin ja tuomaan sitä kautta apua selkäongelmiin. Ihminen istuu nykyisin enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja etenkin Suomessa istutaan enemmän kuin missään muualla Euroopassa. Yksi selkäkipujen aiheuttajista onkin varmasti juuri liikkumattomuus, kun liikkumaan luotua selkää ei enää kuormiteta samalla tavalla kuin ennen.

Tilastojen mukaan vain noin prosentti kaikista selkäkivuista johtuu vakavasta syystä. Selkäkipu ja mielen voima -kirjassa korostetaan, että ihmisen keho ja mieli toimivat yhdessä. Esimerkiksi moni selkäkivuista kärsivä asennoituu jo valmiiksi esimerkiksi pitkiin automatkoihin tai luentoihin siten, että selkäkipua on vääjäämättä edessä. Aivot oppivat tämän ja selkä onkin varmasti kipeä istumisen jälkeen. Jos tiedät, että selkä tulee kipeäksi, pidä taukoja, kävele ja venyttele.

Kuuntele kehoa ja tiedosta, miten istut. Vaihtele asentoa. Ihminen tekee huomaamattaan paljon asioita, kuten istuu huonossa asennossa tai varautuu kipuun, Hautala sanoo.

Taukoliikunta ylläpitää hyvinvointia ja lisää liikuntaa

Ohjeet selkäkivusta kärsivälle

– Pidä selkä liikkeessä kivusta huolimatta, älä välttele selän käyttöä tai tiettyjä asentoja

– Muista liikkua myös työpäivän aikana, ota taukoliikunta osaksi arkea

– Pelko ja stressi pahentavat selkäkipuja: muista, että vain pikkiriikkinen osa selkäkivuista on vakavia

– Pyri eroon asenteista, kuten ”automatkoilla selkä tulee kipeäksi” tai ”elokuvateatterissa istumisen jälkeen on varmasti taas selkä kipeänä”, sillä aivot oppivat ja valmistautuvat kipuun jo ennalta

– Kuuntele kehoasi ja ryhdy itse parantamaan itseäsi, opettele tunnistamaan kivun syyt ja itsellesi parhaat tavat lievittää kipua

-Kehomme ja mielemme toimivat aina yhdessä: ajatuksemme ja tunteemme vaikuttavat myös selkäkipuun, joten kipua kannattaa tarkastella kokonaisvaltaisesti

Kokeile Cuckoota maksutta
Pyydä meiltä tarjous
Cuckoo-bird