Ruuan ja kehon yhteyttä on tutkittu paljon. On todettu, että tietynlaisilla ravinteilla ja ruoka-aineilla on selkeä yhteys ihmisen terveyteen, elimistöön ja aivotoimintaan. Esimerkiksi sokerin vaikutus voi olla iholle ja terveydelle negatiivista sekä se voi aiheuttaa jopa riippuvuuden tuntemuksia.

Hyvistä ja huonoista ravintoaineista puhutaan paljon. Eri kanavat tarjoavat erilaisia tutkimuksia, vinkkejä ja vaihtoehtoisia ruokavalioita. Varsinkin lomien jälkeen eri kanavat pursuavat ihmedieettejä, laihdutuskikkoja ja muita terveysvinkkejä. Tarjonnasta huolimatta voi olla, että ravitsevan sekä terveellisen ruokavalion löytäminen saattaa tuottaa turhaumista.

”Ei ole oikotietä onneen. Itsensä kuuntelu ja oman kehonsa tunnistaminen vie aikaa myös henkisesti.”

Ongelmana ei useinkaan ole tiedon puute. Ongelmana voi olla, mitkä tiedot ovat olennaisia, miten niitä käytetään ja miten yhdistetään tieto arjen käytäntöihin. Etsiessä terveelliseen ruokavalioon ohjeistusta, saattaa siihen mennä pieni ikuisuus. Esimerkiksi käyttämällä sanoja ”terveellinen ruokavalio” Googlen hakusanoina, näytölle räpsähtää noin 23 400 000 tulosta alle sekunnissa. Käytännössä on mahdotonta poimia asioita jotka ovat lopulta oleellisia.

Työhyvinvointi
Helpottaaksemme selaamista verkkosivuilla listasimme näkemyksen terveellisen ruokavalion etsimisestä. Alle listatut asiat ovat työläitä, mutta kun jaksaa nähdä hieman vaivaa, on se oman hyvinvoinnin ja mielenterveyden arvoista

1. Turhat dieetit pois

Sana dieettiä usein arkikielessä miellettään laihduttamiseksi, jonkin ruuan tai ruoka-aineiden käytön vähentämisenä tai jopa kieltämisenä. Sanan ’diet’ ensimmäinen määritelmä englanniksi on ”the kinds of food that a person, animal, or community habitually eats” (suom. ruokaa, jota ihminen, eläin tai yhteiskunta tavallisesti syö).

Mitä jos ajattelisit mieluummin dieettiä ruokavaliona, sellaisena, jonka pystyy ja haluaa ylläpitää ja sitä kykenisi noudattamaan koko lopun elämän. Jokainen ymmärtää, että jonkin ruoka-aineen pois jättäminen kokonaisvaltaisesta ruokavaliosta on vain hetken säilyvä asia. Täydellinen kieltäminen on omien resurssien tuhlaamista. Käytä mieluummin aikaa siihen, kun mietit ja keskityt olemaan läsnä ruokahetkissä. Nauti ateriasta ja kuuntele kehoa.

”Kun annat itsellesi vapauden valintaa, sinun ei tarvitse kieltää itseltä asioita.”

2. Aterian sisältö haltuun

Se että alkaisimme laskea ravintoarvoja, grammoja ja magroja on tarpeetonta, jollet ole osallistumassa esimerkiksi fitness-kisoihin. Tärkeintä olisi, että on monipuolisesti kaikkea lautasella. Vanhakunnon lautasmalli toimii hyvänä esimerkkinä. Sen lisäksi on monia tapoja muistaa, että kuinka paljon ruokaa tulisi ottaa lautaselle, kuten oma kätesi (kt. kuva alla).

Lautasmallin lisäksi

  • Pyri värittämään lautasta erivärisillä kasviksilla
  • Suosi täysjyvää
  • Helli pehmeillä rasvoilla (esim. oliiviöljy, pähkinät, siemenet)
  • Suosi kotimaista
  • Juo vettä
  • Käytä proteiinin lähteenä kanaa, kalaa, soijaa, papuja ja kananmunaa, punaista lihaa kohtuudella
  • Usein täysipainoitteisesta ruokavaliosta saa riittävästi vitamiineja, mutta jos jokin ravintoaine puuttuu ruokavaliostasi keskustele lääkärin tai apteekkarin kanssa ”korvaavasta” tuotteesta.

Lautasmalli

Työhyvinvointi

3. Ateriarytmi:

Ruokailun rytmiksi suositellaan 2-3 tunnin välein syömistä, tämä tekee 4-6 ruokahetkeä päivän aikana. Säännöllinen ruokailurytmi estää ahmimisia ja pitää energiatasot hyvinä. On hyvä muistaa, että rytmi on myös yksilöllinen. Sopivista ateriaväleistä ja annoskoosta voit lukea lisää ravitsemusterapeutti Hanna Partasen vinkeistä.

4. Se on itsestä kiinni:

Jokainen on yksilö ja vaikka lukisi sata ohjetta ja kävisit kuinka monta dieettiä läpi, se ei välttämättä takaa, että nämä toimivat. Avain on keskittyä ja kuunnella omaa kehoaan. Joillekin vähähiilihydraattinen ruokavalio voi tuottaa hyvää oloa, kun toinen kamppailee energian puutteesta.

Mitä voi siis tehdä?

Syö siten, että keskityt itse tapahtumaan, ruokailuun. Näin ruokailu kestää pidemmän aikaa sekä vatsan ja aivojen toiminta ehtii heräämään ja olet tietoisempi syömästäsi. ”Kuuntele” koska vatsasi on täynnä ja lopeta syöminen ajoissa. Joskus on tarpeellista miettiä sopiiko joku ruoka-aine juuri itselleen. Tällöin on hyvä tunnustella olotilaa ruokailun jälkeen. Oman henkilökohtaisen ruokavalion löytäminen vaatii aikaa ja keskittymistä.

5. Tasapaino

Kun elää siten, että dieetti on koko loppuelämän kestävä, on mahdotonta olla jättämättä herkkuja pois. Kun antaa itselleen luvan herkutella, usein kiehtovuus asiasta jää pois ja huomio kiinnittyy muualle, eikä teekään mieli herkkuja.

Aina tämä ei toimi ja kun antaa kerrankin luvan, niin huomaa kaupasta poistuessa ostaneensa kahdella kympillä herkkuja. Tämäkin on opettelemisen arvoinen asia. Vaikka antaa itselleen luvan herkkuihin, elämässä voi silti tehdä valintoja!

Valinnat ovat niitä, kun pysähdyt karkkihyllyn eteen ja kysyt ennen suklaalevyn kimppuun hyökkäämistä, tarvitsetko sinä, tarvitseeko kehosi tätä juuri tänään, juuri nyt! Kun halusta tulee tietoinen käsiteltävissä oleva aihe, niin usein järki puuttuu peliin. Toisena päivänä kävelet ilman syyllisyyden tunnetta suklaa kainalossa ulos kaupasta, toisena suklaa jää odottamaan sitä oikeaa hetkeä. Pääasia, olet iloinen ja onnellinen valinnastasi!

Kokeile Cuckoota maksutta
Pyydä meiltä tarjous
Cuckoo-bird